Видове реклама

Видовете реклама могат да се разграничат в зависимост от рекламните техники на комуникация с потребителите. Те са: ATL (Above the line), BTL (Below the line) и TTL(Through the line).

ATL е (реклама над черта) - медийната реклама;
BTL (реклама под черта) - не медийната реклама.
TTL обединява ATL и BTL, като от едната форма на маркетингова комуникация се таргетира към другата форма и така един вид се пресича чертата (line).

Разнообразните типове медийна реклама се реализират посредством масмедиите. Това са рекламите в Интернет, телевизията, радиото, пресата (вестници и списания), киното, както и външната и транспортната реклама.

Реклами във вестниците

Рекламата във вестника може да е разположена на която и да е страница, но важно за този тип реклами е да се определи правилно положението на рекламното послание. Трябва да се вземе под внимание тематиката на статиите, които са публикувани до Вашата реклама. В противен случай може да се получи абсолютна несъвместимост между реклама и статия, което не е желателно.

Реклами в списанията

Рекламата в списанията е почти еднаква с рекламата във вестниците. Има дълъг живот на посланието и повишено доверие.Основната разлика е, че рекламите в списанията изграждат по-голям престиж в потребителите. Освен това има и вторични читатели. За това рекламата в списанията е по-скъпа и няма гаранция за позицията и.

Типовете реклами в пресата са няколко вида. Карета, вложки, класифицирана реклама, платени статии, опаковка на вестника или списанието и др.

Външни реклами

Предимство на външната реклама е, че имаме възможност да използваме околната среда като генератор за оригинални рекламни идеи, които привличат вниманието на потребителите. Конструкциите които се използват могат да бъдат: трансперанти, светеща кутиия, обемни букви, билбордове, брандирани стъкла и плоскости, LED осветление, екрани, мрежи на строителни обекти, плакати и др.

Транспортни реклами

Транспортните реклами могат да бъдат разположени върху градски транспорт, таксита, фирмени автомобили, метрото или на рекламни балони, самолети дърпащи големи надписи и др. Посланията могат да бъдат идейно съобразени с този тип реклама.

Реклама в киното

Една от рекламите в киното е продуктовото позициониране (product placement). Изглежда случайно показването и употребата на марки продукти от главните герои във филмите, но всъщност това е силно рекламно въздействие. Такива реклами има не само във филмите и кино салоните, но и в телевизията. Освен тях преди прожекцията се пускат и рекламните клипове. Реклами в киното могат и да бъдат билетите, програмата, опаковките на пуканките и чашите с напитки. Като цяло заради удоволствието от ходенето на кино то се превръща в мощен канал за рекламна комуникация.

Друг тип на разделяне на рекламата е жизнения цикъл на продукта, рекламата може да бъде въвеждаща (представяне продукта), поддържаща (поддържане на интереса към продукта) или напомняща (напомня да на потребителите за продукта).

Също така рекламата се дели по нейната насоченост. Може да бъде социална, стопанска или политическа.

Рекламна агенция ПроМарк Медия ЕООД

Работим в сферата на рекламния дизайн, печатни издния, разработването на цели рекламни концепции, мултимедийните рекламни продукти и рекламни презентации.

Повече

Контакти

E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Телефон: 0883 465 477

Скайп:
свържи се с рекламна агенция ПроМарк Медия ЕООД