Какво е реклама

Думата реклама идва от латинския глагол „reclamare”, което означава „викам отново”. Реклама наричаме комерсиалните послания чрез масмедиите, целящи да популяризират продукти, търговски марки или услуги сред потребителите. Организациите, използващи рекламата, не са само компании, но и политически партии, религиозни организации, правителствени агенции и др.

Световната тенденция е все повече средства да се влагат в реклама. През 2007 г. в рекламата са вложени общо около 380 млрд. долара, като очакванията са през 2010 тази сума да надхвърли 450 милиарда.

Видовете масмедии – интернет, телевизия, радио, списания и вестници, компютърни игри – се използват от рекламодателите. Създаването на реклама за компаниите е дейност на рекламните агенции. Но реклами създават и от рекламните отдели във вестниците и списанията, от самите рекламиращи (чрез обяви), от печатници и други. Рекламните послания могат да бъдат съобщения в печатните издания или интернет; плакати, табели или билбордове; листовки, стикери; рекламни брошури, листовки и др., които се влагат към печатните издания или се разпространяват по пощата или чрез имейли; сувенирни рекламни материали, като химикалки, фланелки, торбички, раници; клипове по телевизията или радио реклами. Основната цел е посланието да достига до своята целева група. В зависимост от същността посланието рекламата се определя като подбуждаща („Купете си продукта сега!”), информираща („Предлагаме висококачествени продукти”) и запитваща: („Знаете ли за нашите продукти?”).

Рекламите се делят още на модерни и постмодерни. „Модерна” е рекламата, която е ориентирана към „рационалния” потребител, който се нуждае от помощ, при оринтацията му в пазарната обстановка. „Постмодерната” е рекламата, която се обръща към потребителите, имащи опит и познания в медийните среди - те откриват смисъла в контекста на рекламното съобщението, без да се налага друг да им го интерпретира.

Рекламна агенция ПроМарк Медия ЕООД

Работим в сферата на рекламния дизайн, печатни издния, разработването на цели рекламни концепции, мултимедийните рекламни продукти и рекламни презентации.

Повече

Контакти

E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Телефон: 0883 465 477

Скайп:
свържи се с рекламна агенция ПроМарк Медия ЕООД